maandag 2 augustus 2010

Holebi-rechten in turkije : Halil dincdag

Sinds mei 2009 is Turkije het middelpunt als het gaat over holebi-rechten in een land met een moslimmederheid.

Homoseksualiteit is niet verboden in Turkije zoals in de meeste landen met een moslim meerderheid.

Er is een groeiend aantal holebi-rechten organisaties overal in Turkije. De 2 meest actieve zijn LambdaIstanbul in Istanbul and de in Ankara gelegen KaosGL. Er is ook een groeiend aantal holebi-bars en homodiscotheken in steden zoals Istanbul, Ankara, Izmir en Bodrum.

Ookal homoseksualiteit niet verboden is in Turkije en er een groeiend aantal holebi-rechten organisaties en holebi-bars zijn, zijn er geen wetten die holebi's beschermen tegen discriminatie gebasseerd op hun seksuele geaardheid.

Homoseksualiteit is nog steeds een groot taboe in Turkije.


Foto: Halil Dincdag

Voetbal scheidsrechter Halil Dincdag, 33 en leefde tot voor kort in Trabzon, werd in mei 2009 ontslagen door de Turkse voetbalbond omdat hij homoseksueel is. Halil Ibrahim Dincdag moest zijn verplichte legerdienst niet doen nadat een medisch reapport zei dat hij homo is. Homo's worden geweerd in het Turkse leger. Iedereen die zijn verplichte legerdienst niet heeft mogen doen wegens medische reden mag geen voetbal scheidsrechter zijn in Turkije.

Het is vanwege deze wet dat de Turkse voetbalbond weigerde de lisentie van Halil dinsdag te verlengen. In de nationale pers verschenen er artikkels over zijn vermoedelijke homoseksualiteit nadat hij een brief had geschreven naar de voetbalbond om zijn onslag aan te vechten.

Halil Dincdag beslisde om zijn discriminerend ontslag aan te vechten en om de discriminatie van holebi's aan te klagen. Hij verscheen in een populair sport programma op KanalTurk, een nationale televisiekanaal. Tijdens dit interview zei hij ;"Ja, ik ben homo en ik zal deze discriminatie aanvechten. alstublieft verweer u tegen de onrechtvaardigheid dat u wordt aangedaan. Zeg dat het verkeerd is . Ik zal dit ontslag aanvechten voor de rechtbank, desnoods ga ik naar het Europees hof van de mensenrechten".

In latere interviews zei hij ook; Ze dachten dat ik een mier ben die ze konden verpletteren,maar ze hebben mijn leven verwoest dus ik zal ze bevechten ot het einde . ik zet mijn juridische gevecht verder".

Nadat Halil bedrijgingen had ontvangen is hij verhuisd naar Istanbul. Hij werd ook ontslagen op zijn werk. Hij was radiopresentator.

Halil heeft de steun van de 2 grote holebi-rechten organisaties LambdaIstanbul en Kaosgl. Hij heeft ook de steun van zijn familie in Trabzon, ook van zijn broer die een imam is.

Duizende mensen hebben een online petitie op de website van een van de grootste kranten ondertekend om Halil te steunen is zijn juridische strijd.

Ookal de situatie van holebi's in Turkije soms heel moeilijk is , het feit dat Halil terugvecht,het groeiend aantal holebi-rechten organisties en holebi-bars, de jaarlijkse gay pride week met onderandere een holebi-filmfestival en aan gay pride bewijst dat het middenveld in Turkije sterker en sterker wordt en niet zwijgt als er onrechtvaardigheid plaatsvind.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten